De coalitiepartijen willen het onderdeel ‘jeugd’ binnen het raadswerkprogramma voorlopig uitstellen: Dat lieten de coalitiepartijen weten in een brief in maart (besproken op 24 april). De coalitie stelt dat de landelijke hervormingen in de jeugdzorg teveel onzekerheid brengen en wil eerst wachten op duidelijkheid vanuit het Rijk en de provincie. Het nieuws stuitte op onbegrip bij de oppositie.
Hervormingen in de jeugdzorg
‘Er zijn nog teveel zaken onduidelijk op dit thema. Wat gaat er landelijk en provinciaal gebeuren, met name met het budget? We kunnen beter nu even afwachten en dan gericht aan de slag gaan en voorkomen dat we werk opnieuw moeten doen’, aldus Hendrik Loots, fractievoorzitter van Gemeentebelangen. ‘Ook de tijdsdruk is voor ons een belangrijke reden geweest. Want voordat er een bestuursopdracht ligt zijn we het zomerreces zeker al voorbij. Ook het budget en de nadere bezuinigingen hebben een rol gespeeld in onze overwegingen. Door dit te doen kunnen we in een klap een half miljoen euro besparen. Wij willen benadrukken dat dit voorstel niet betekent dat het thema jeugd minder belangrijk wordt geacht. In tegendeel, het onderstreept juist het belang van een goed onderbouwd en doordacht besluitvormingsproces’.
Vierde thema binnen raadswerkprogramma
Jeugd was het vierde thema binnen het raadswerkprogramma. Voor de thema’s energietransitie, wonen en armoede zijn inmiddels bestuursopdrachten geformuleerd. Met het raadswerkprogramma wilden de coalitie en oppositie extra aandacht besteden aan prominente thema’s en, wellicht nog belangrijker, de samenwerking tussen de oppositie en coalitie stimuleren.
In januari was de eerste werksessie binnen thema jeugd. ‘Het was een positieve en constructieve sessie’, aldus Ingeborg Prins, raadslid van ChristenUnie. De werkgroep had plannen gemaakt om informatie op te halen uit het werkveld, onder andere door in gesprek te gaan met jongerenwerkers.
Oppositie kritisch
‘Wij waren oprecht verbaasd toen we afgelopen maart een brief kregen vanuit de coalitie’, aldus Prins. ‘Ik heb meermaals in de raad gehoord dat de jeugd ertoe doet, dat we jeugdcriminaliteit moeten aanpakken. Dat nu wordt voorgesteld om dit niet op te pakken, verbaast mij. Ja het zal tijd kosten, maar anderzijds, wanneer begin je dan? Ook de bezuinigingen komen er aan maar preventie kost geldt.’ Prins beargumenteert dat het uitstellen van preventieve maatregelen (om nu te bezuinigingen) later weer toch hogere kosten zal leiden in de complexe zorg.
Barsten tussen coalitie en oppositie
Een belangrijke doelstelling van het raadswerkprogramma was om de samenwerking tussen coalitie en oppositie te stimuleren. De samenwerking tussen beide kanten blijft een aandachtspunt. In de brief schrijven de coalitiepartijen: ‘In de praktijk blijkt echter dat samenwerking niet altijd vanzelfsprekend is. De politieke realiteit laat zien dat de verschillen tussen partijen, met name tussen links en rechts, soms leiden tot blokkades in plaats van constructieve besluitvorming.’ Uit gesprekken met fractieleden uit de coalitiepartijen blijkt dat men binnen het raadswerkprogramma niet altijd op een lijn kan komen. Barsten tussen de coalitie en oppositie zijn onder meer ontstaan sinds december 2024, toen de oppositie een motie van wantrouwen indiende tegen de wethouder van financiën (lees ook: Motie van wantrouwen – Coalitie geschokt).