Op donderdag 19 september was er een cultuur-informatiemarkt voor de gemeenteraad op de nieuwe locatie van het Kielzog in Hoogezand. Raadsleden konden hier in gesprek met diverse culturele organisaties in de gemeente Midden-Groningen. De bedoeling is dat raadsleden hierdoor een beter zicht krijgen op het culturele landschap in de gemeente in aanloop naar de bespreking van de nieuwe Cultuurvisie 2025-2028 in november.
Aanwezige organisaties waren onder meer de bibliotheek, de Fraeylemaborg, Stichting Nomadisch en Stichting Historische Scheepswerf Hoogezand-Sappemeer, muziekschool De Notenboom, stichting Happen Stappen Klappen, Artros Kunstuitleen en Expositie, De Kunstsmederij en Ontdek Midden-Groningen. De organisaties konden enthousiast vertellen over de activiteiten die zij ontplooien en het belang ervan voor de gemeenschap. Alle fracties waren aanwezig alsook portefeuillehouder Annemiek Hoesen-Spithorst.
Speerpunten concept-Cultuurvisie 2025-2028
Bij de start van het evenement werd er alvast iets losgelaten over de concept-Cultuurvisie zoals die er nu ligt. Speerpunten zijn: 1. aandacht voor dorpen en wijken, 2. aandacht voor jongeren, 3. zoeken naar koppelingen met het sociale domein en 4. inspelen op actuele ontwikkelingen, zoals Nij Begun. Een treffend voorbeeld van de koppeling met het sociale domein is Dans op Recept, waarbij mensen met de ziekte van Parkison, hersenletsel of chronische pijn, danslessen krijgen in Noord-Nederland.
‘We trekken nu de gemeente in’
Onder de huidige coalitie is dit de eerste cultuurvisie die wordt opgesteld. ‘De vorige cultuurvisie uit 2020 stond meer in teken van de gemeentelijke herindeling en was algemeen van aard. Nu weten we veel beter wat er speelt in de culturele sector, waar behoefte aan is en kunnen we beter maatwerk leveren. We richten ons niet alleen meer op Hoogezand en de twee cultuurpijlers de Fraeylemaborg en het Kielzog, maar we trekken nu o.a. met de cultuurcoaches echt de gemeente, de dorpen en wijken in’, aldus portefeuillehouder Hoesen-Spithorst.
BTW-verhoging en bezuinigingen
Landelijk is er veel ophef over de aangekondigde BTW-verhoging op sport en cultuur naar 21% in de nieuwe regeringsbegroting. Boeken, theaterkaartjes, museumbezoeken, het wordt allemaal weer iets duurder. Naast de BTW-verhoging worden er ook landelijk bezuinigingen doorgevoerd die via versoberde subsidieregelingen ook de culturele sector zullen raken. ‘Wij hopen vooral dat de culturele activiteiten voor iedereen toegankelijk zullen blijven’, was een veelgehoorde wens vanuit de organisaties.
‘Cultuur verbindt’
Waar iedereen het over eens leek te zijn is dat cultuur mensen verbindt. ‘In een samenleving die in zekere zin steeds individualistischer is geworden, zijn culturele activiteiten bij uitstek een manier om wel verbinding te met elkaar te maken’, aldus Ids Dijkstra, directeur van het Kielzog.