HARKSTEDE – De OBS Driespan wil oplossingen voor de blijvende vernielingen op en rondom het schoolplein. Al jaren is dit een ontmoetingsplek voor diverse groepen jongeren tussen de 14 en 22 jaar en al jarenlang is er sprake van veel vernielingen en overlast. Ook omwonenden weten zich weinig raad en geven aan zich geïntimideerd te voelen.
Klimrekken in de brand gezet, betonnen tafeltennistafel opgeblazen
‘Klimrekken waar tussen en 15 en 20 kinderen op kunnen spelen worden in de brand gezet. Een schuurtje waarin materialen lagen opgeslagen is in de brand gezet. Afgelopen oud en nieuw is een gewapend betonnen tafeltennistafel opgeblazen. Daar is zwaar vuurwerk voor nodig. De situatie is zo dat er eigenlijk geen speeltoestel meer over is voor onze kinderen om op te spelen. Afgelopen jaar was er voor 3000 euro schade op een schoolplein waar eigenlijk al niets meer op stond’, aldus Egbert Schilstra, interim-directeur van de OBS Driespan.
Dat de jongeren elkaar opzoeken vindt Schilstra heel begrijpelijk, maar de vernielingen moeten ophouden.
Omwonenden geïntimideerd
Enkele omwonenden geven in gesprekken aan dat ze zich geïntimideerd voelen. ‘De jongens aanspreken? Dat doe ik niet, dan krijg ik problemen.’ Enkele omwonenden vertellen over represailles die eerder plaatsvonden nadat de jongeren op hun gedrag zijn aangesproken: een fiets in de sloot, eieren tegen de ramen, een bewoner zou zelfs sneeuwballen met stenen erin tegen zijn ramen hebben gekregen.
Ook bij de lokale cafetaria De Zwaaikom zijn de sporen van vernieling zichtbaar: kapotte deurklinken, beschadigde drempels en krassen van messen of sleutels op de ramen.
In het vizier bij de gemeente?
Hoewel de gemeente beleid voert op het probleem lijkt de inzet dusver onvoldoende effectief. Tijdens een persbijeenkomst in januari leek het college het probleem niet helemaal scherp in het vizier te hebben. Lijst Hulzebos, de VVD en BBP dienden in november en december schriftelijke vragen in en de CU agendeerde het probleem tijdens de raadsvergadering eind januari. Ook de Regiokrant vroeg er afgelopen periode veel aandacht voor.
De gemeente geeft zelf aan dat er eind januari een vruchtbaar overleg was met o.a. Schilstra, vertegenwoordigers van de ouderraad, OOV Gemeente Midden-Groningen, medewerker onderwijshuisvesting en gebiedsregisseurs. Afgelopen jaar heeft de gemeente een nieuw camerasysteem laten installeren en zijn er hekjes geplaatst bij het schoolplein om de doorgang van scooters te verhinderen. Schilstra geeft aan dat het contact met de gemeente goed is en dat er welwillendheid is, maar dat de plannen zich niet altijd vertalen in effectief beleid.
Jongerenwerkers
Belangrijk voor de gemeente is de inzet van jongerenwerkers die het contact moeten leggen met de jongeren. ‘Het is vaak moeilijk om in contact te komen maar als het er eenmaal is kunnen we het gesprek aangaan’, aldus wethouder Offereins. Het is onduidelijk wat de status is van deze gesprekken.
Politie treedt alleen op bij meldingen van strafbare feiten
De politie geeft aan de gemeente te ondersteunen en waar mogelijk met prioriteit te reageren op meldingen van strafbare feiten. Echter, ‘de overlast is vooral zaak voor de gemeente’, aldus een woordvoerder van de politie in een schriftelijke reactie. Afgelopen jaar zouden een twintigtal meldingen zijn binnengekomen en is er een aantal keren handhavend opgetreden waarbij boetes zijn uitgedeeld.
Diverse omwonenden geven aan dat de inzet van de politie weinig effect lijkt te hebben. ‘De politie komt even langs praat met de jongens en ze zijn weer weg. Het haalt niets uit’, aldus een van omwonenden, die niet met zijn naam in de krant wil. Ook onderschrijft iedereen dat de locatie het moeilijk maakt voor de politie aangezien er meerdere vluchtwegen zijn in dit deel van Harkstede. ‘Als de politie komt sturen de jongeren elkaar een appje en weg zijn ze’.
Vernielingen en overlast moeten ophouden
Voor de schooldirectie is er noodzaak aan een structurele oplossing. ‘Wij begrijpen ook dat de jongeren een plek nodig hebben, maar de vernielingen en de overlast, die moeten ophouden, zo kan het echt niet.’