Op 13 februari deelde de raad haar zienswijze op de Sociale Agenda. De raad adviseert het Rijk om vooral samen te werken met gemeenten en aansluiting te zoeken bij de lokale partners en relaties. “Versterk datgene wat al bestaat’, luidt het devies.
Eind januari presenteerde Henk Nijboer en zijn team het programma in Woldwijck in Hoogezand. De Sociale Agenda investeert 100 miljoen euro per jaar in diverse initiatieven op het gebied van onderwijs, leefbaarheid, armoede en gezondheid (lees ook: De Sociale Agenda: ‘Dit kan echt verschil maken’). De bedoeling is dat de provincie Groningen en Noord-Drenthe over 30 jaar landelijk gemiddeld scoren op diverse pijlers voor brede welvaart.
‘Betrek gemeenten erbij’
Vorig jaar deed het college dezelfde oproep aan het Rijk: ‘Betrek de gemeenten goed bij de uitvoering’. “Er zijn geen regionaal dekkende organisaties die interventies kunnen uitvoeren. Dus je moet een weg vinden hoe je dat geld op de juiste plek kan krijgen. We moeten niet nu een organisatie ernaast gaan zetten die alles gaat uitvoeren, maar we moeten juist gebruik maken van de dingen die er al zijn”, aldus wethouder Offereins.
Ook Marieke Bos, raadslid van de BBP, benadrukt het belang van samenwerking met de gemeenten. “Hoe zorg je nu dat het een helder en overzichtelijk systeem wordt en niet zo’n log bureaucratisch gedrocht? Ik denk dat de betrokkenheid van de gemeenten en lokale partners heel belangrijk is. Datgene wat we hebben – en dat zegt Henk Nijboer ook – dat wat mooi loopt, dat moeten we versterken en datgene wat kan worden verbeterd, daar gaan we verbeteren. Dus dat het een systeem wordt dat in samenhang en samenspraak met gemeenten wordt uitgevoerd’, aldus Bos.
‘Eerst zien, dan geloven’
Joke Lesman, fractievoorzitter van de SP, is sceptisch. ‘Eerst zien, dan geloven’. Lesman wijst de herstelwerkzaamheden en de bureaucratisch rompslomp die hiermee gepaard is gegaan. Veel van de gelden werden opgesoupeerd door het bureaucratische systeem erom heen. ‘De doelen zijn prachtig en je kan hier natuurlijk niet tegen zijn, maar wil ik graag spreken over wat er precies concreet gaat gebeuren en welk effect dat gaat hebben’, aldus Lesman.
Wethouder Offereins geeft aan dat de maatregelen niet zomaar zijn gekozen. Afgezien van de vele gesprekken met inwoners, gemeenten en organisaties, die input hebben gegeven voor de maatregelen, zijn het volgens de wethouder bewezen interventies die elders in het land ook al zijn toegepast en is de maatschappelijke impact doorberekend door studies.
Trots op Sociale Agenda
De BBP is optimistischer. Volgens Bos mogen we best trots zijn op het programma dat er nu ligt. “Ja er is een heleboel ellende geweest. Ten aanzien van herstel is destijds 74 cent van elke euro zo’n beetje naar overhead-kosten gegaan. Henk Nijboer heeft nu letterlijk gezegd dat het hem alles aan gelegen is om te zorgen dat zoveel mogelijk van de gelden die vanuit het Rijk komen daadwerkelijk terugvloeien ten behoeve van de inwoners van Groningen en Noord-Drenthe.
Aan de ene kant kan je heel sceptisch zijn. Aan de andere kant mag je ook best wel trots zijn op wat er gepresenteerd is en een beetje vertrouwen hebben in dat het een goede afloop gaat hebben.”