Een aantal bewoners van de Damsterweg in Siddeburen willen dat de wisselwoningen die er in 2021 geplaatst zijn weg worden gehaald. De bewoners hebben destijds de garantie gekregen dat ze er twee jaar zouden staan. Door een verlenging van de vergunning staan ze er nog. De bewoners hebben tegen de verlenging bezwaar aangetekend en deze zijn gegrond verklaard. De vraag is nu hoe nu verder.
Wat de bewoners vooral dwarszit is de gang van zaken. De wisselwoningen zijn destijds geplaatst in verband met de verstevigingoperatie in Siddeburen. De zes units zijn geplaatst met de garantie dat deze maximaal twee jaar bleven staan. De bewoners geven aan dat deze anders zijn geplaatst dan in eerste instantie aangegeven, maar omdat het om twee jaar ging was daar nog overheen te komen. Toen de woningen er ruim een jaar stonden werd er een vaste stroomkabel aangelegd naar de units, iets wat de bewoners verbaasde aangezien die over een paar maanden weg zouden gaan. Bij navraag werd aangegeven dat aan de termijn niks veranderd was.
Verbazing was er dan ook toen de bewoners vanuit een krant vernamen dat er een vergunning was verleend om de wisselwoningen langer te laten staan, hiertegen hebben de bewoners bezwaarschriften ingediend. Ondertussen maakte de gemeente excuses. Zeer recent kregen de bewoners een bief waarin te lezen is dat deze bezwaren gegrond zijn verklaard. De gemeente geeft aan dat men het besluit van september vorig jaar aangaande de verlenging in wil trekken en de aanvraag alsnog weigeren.
Wat de bewoners vooral treft is de manier waarop er gecommuniceerd is en het gebrek eraan. Hierdoor is het vertrouwen beschaamd. Maar ook het gemis aan vrije uitzicht. Het emotioneert de omwonenden erg, onder wie een ouder echtpaar dat continue op de units uitkijkt. Het maakt ze verdrietig en gestrest. Daarnaast staan veel van de woningen leeg, net als bij Weerterij in het dorp waar ook wisselwoningen staan. Dit wellicht voor de piek die nog moet komen aan verstevigingen, maar de bewoners geven aan dat dit nog wel even duurt. Ondertussen kunnen de woningen weg en zijn de bewoners bereid dat als de piek wel komt te overwegen om de units voor een half jaar terug te laten plaatsen. Voorlopig ligt er de vraag wat er naar aanleiding van het antwoord op het bezwaarschrift gaat gebeuren. Een aantal partijen zoals VVD en ChristenUnie hadden al schriftelijke vragen gesteld en recent zijn de fractievoorzitters van VVD en het CDA en wethouder Erianne van der Burg langs geweest. Vanuit de gemeente is er nog geen officiële reactie. In juni is er een nieuwe aanvraag ingediend waarover het college in september een besluit gaat nemen.