Hoogezand – Leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College uit Hoogezand , Het Hogeland College en VO Eemsdelta presenteren vrijdag 28 maart hun eigen producten tijdens een marktevenement in winkelgebied Westerhaven in Groningen.
Tussen 13.00 en 17.00 uur staan de jonge ondernemers achter hun kramen om het winkelend publiek te verrassen. Dit marktevenement wordt georganiseerd vanuit Kansrijke Groningers. In dit programma starten middelbare scholieren hun eigen junior company. Ze vormen teams, bedenken een productidee, doen marktonderzoek, verzamelen startkapitaal en produceren hun product. De marketing en verkoop vinden zowel online als fysiek op markten plaats.
De leerlingen staan in groepjes van drie tot vijf personen achter de kramen, waarbij elk team een eigen junior company vormt. ,,Van Aletta Jacobs staan er drie bedrijfjes van elke vier leerlingen”, zegt docente Corina Bos. De jongeren (15-17 jaar) krijgen zo de kans om op een echte marktlocatie te ontdekken of hun product in de smaak valt bij het publiek. Een onafhankelijke jury beoordeelt tijdens het evenement zowel de verkoopvaardigheden als de presentatie van de leerlingen. De beste junior companies maken kans op mooie prijzen. Bezoekers krijgen zo de kans om kennis te maken met de creatieve en ondernemende geest van deze jonge talenten.
,,De leerlingen kunnen zich voor dit project opgeven en solliciteren dan ook”, legt Corina uit. Het hele schooljaar hebben ze elke week twee uur ondernemen. Ze doen dan dingen op school of activiteiten daarbuiten zoals een bezoek aan de Kamer van Koophandel. Daarnaast zijn ze bezig met het maken van de producten, door deze te testen en te verfijnen. De leerlingen van Aletta Jacobs staan op de markt met magneetplankjes, een andere team is bezig met kaarsen van zandwas die je steeds opnieuw kan vullen en de derde groep met spelattributen maken met een 3d printer. ,,Dat gaat om bijvoorbeeld dobbelstenen en een kaartenhouder voor op reis.”
Het Aletta Jacobs college is vorig jaar gestart met een pilot om hieraan mee te doen. ,,En we zijn ermee doorgegaan. Het is een mooie mogelijkheid om te leren ondernemen en je eigen bedrijfje op te zetten.”