Masterplan Hoogezand-Sappemeer – Planvorming

Op 14 november werd de gemeenteraad bijgepraat over het Masterplan Hoogezand-Sappemeer, een ambitieus plan dat zijn naam eer aan doet. Het Masterplan streeft naar een integrale aanpak van diverse beleidsvisies, waaronder woningbouw, bedrijventerreinen, verduurzaming en mobiliteit. Het maakt onderdeel uit van een gesubsidieerd regionaal programma dat poogt de brede welvaart in de provincie Groningen te stimuleren.

In september werd de woonvisie 2024-2030 gepresenteerd. Een maand later de bedrijventerreinenvisie en voor november staat de mobiliteitsvisie op de planning. Enkele jaren terug is ook de duurzaamheidsvisie opgesteld. Zo worden de bouwstenen verzameld voor het Masterplan, waarin een integrale aanpak dus voorop staat.

Van lappendeken naar fijnmazig netwerk

Het college heeft architectenbureau De Zwarte Hond gevraagd te helpen bij de stedenbouwkundige uitwerking van het plan. Bas Van Bolderen, stedenbouwkundige bij De Zwarte Hond presenteerde de vorderingen in de raadzaal.

Het architectenbureau wil op het gebied van wonen, werken en mobiliteit toe naar een fijnmazig netwerk in Hoogezand-Sappemeer. Het stedelijk gebied wordt omschreven als een lappendeken aan verschillende wijken die op zichzelf kwalitatief goed zijn, maar onderling relatief weinig met elkaar in verbinding staan. De verklaring zou liggen in de historische ontwikkeling van elkaar opvolgende lintbebouwingen, waarbij wijken zijn geplaatst om de ruimtes tussen de linten op te vullen. De Zwarte Hond is op zoek naar manieren om deze wijken en de maatschappelijke functies te verbinden. Hierbij wordt onder meer gedacht aan lange fietsroutes en andere type bedrijven die goed te combineren zijn met wonen.

Een ringweg en mobiliteithubs – Centrum revitaliseren

Ook is het idee om een ringweg om Hoogezand-Sappemeer te bouwen en mobiliteithubs te ontwikkelen waar trein-, bus en taxiverkeer wordt samengebracht. Dit zou het namelijk mogelijk maken om het centrum, waaronder de centrale kruising tussen de Meint Veningastraat en de Kerkstraat en het oude lint langs de Hoofdstraat, vrij te spelen en beter te benutten.  ‘Aan de verticale as tussen de snelweg en het gemeentehuis zitten alle belangrijke stedelijke functies. Deze plek is nu weinig herkenbaar. We zoeken een manier om deze opnieuw in te richten, zodat het een herkenbare hoofdas wordt waar alle belangrijke functies in zijn samengebracht. Het lint is de basis waar Hoogezand-Sappemeer ooit begon. Hier willen we weer opnieuw invulling aangeven en te revitaliseren’, aldus Van Bolderen van architectenbureau De Zwarte Hond.

Masterplan Regiocentra

Het Masterplan Hoogezand-Sappemeer maakt onderdeel uit van het Masterplan Regiocentra. Vanuit het rijk vloeit er 20 miljoen euro naar regio Groningen om elf aangewezen ‘regiocentra’ te stimuleren. Dit zijn stedelijke kerngebieden rondom de stad Groningen waar het rijk de brede welvaart wil stimuleren. Van deze gelden is 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de gemeente Midden-Groningen. Het Master Regiocentra maakt onderdeel uit van de Toekomstagenda Groningen die een langjarige samenwerking voorziet tussen de Groninger gemeenten, Provincie en Rijk.

In de eerste helft van 2025 moet het Masterplan worden afgerond waarna er een concrete uitvoeringsagenda kan worden ontwikkeld.

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl