Midden-Groningen – Er zijn goede resultaten bij de bestrijding van de iepziekte door een gezamenlijke aanpak. Dit zorgt ervoor dat de iep blijft bestaan. Door deze aanpak die wordt gestimuleerd door de Stichting Groninger Bomenwacht is het aantal bomen met iepziekte gedaald van circa 10% zo’n vijftien jaar geleden tot minder dan 1% in 2024. Gemeenten, provincie, Rijkswaterstaat, bewoners en terreinbeherende organisaties spelen hierbij een belangrijke rol. De uitvoering van de opsporing en ruiming is in handen van Stichting Landschapsbeer Groningen. Sinds begin dit jaar doet ook de gemeente Midden-Groningen mee aan de gezamenlijke bestrijding.
Iepziekte is een schimmel die de vaten van bomen verstopt. Die verstopping veroorzaakt plotselinge geelverkleuring van het blad, vaak aan een enkele tak, waardoor het duidelijk herkenbaar is. Eenmaal besmette iepen herstellen niet en moeten zo spoedig mogelijk worden verwijderd om te voorkomen dat de kever die de schimmel verspreid eitjes afzet in de aftakelende iepen of dat via wortelcontact bomen in de buurt ziek worden. Aangetaste iepen moeten zorgvuldig worden opgeruimd omdat ook stukken hout met bast kunnen zorgen voor verdere verspreiding. In de provincie Groningen staan nu zo’n 40.000 klonale iepen en verder zijn er circa 4.000 locaties met, de meer struikvormige, veldiepen.
Eerder hield de gemeente het zelf ook al in de gaten maar besloot vanwege het eventuele risico te gaan participeren. De opsporing begint rond mei / juni, legt Jan Beekman, secretaris van Stichting Groninger Bomenwacht, uit. ,,Dit gebeurd twee keer in het seizoen. Nu dus ook in Midden-Groningen.” Overigens is vooral voor het kustgebied de iep een belangrijke boomsoort. De bomen groeien goed op veen en kleigronden en zijn goed bestand tegen krachtige zoute (zee)wind. ,,Midden-Groningen heeft meer zand en ligt vooral in het binnenland. De es en de eik komen hier meer voor dan de iep.”