De afdeling Midden-Groningen van Seniorenhulpjes.nl presenteerde zaterdag het nieuwe aanbod gadgets en hulpjes voor senioren tijdens Wereld Alzheimer Dag in het MAC in Muntendam. De uitbreiding betreft een zogenaamde Oer-Radio en een foto-wissellijst.
De radio is simpel te bedienen. Er zit een klep op om hem open en dicht te doen en een knop om naar het volgende nummer te gaan, legt Hans Huiting van Stichting DIG050 uit. De radio heeft een harde schijf waar rond de 10.000 nummers op kunnen. Hans geeft aan dat dit makkelijk is voor mensen die op bijvoorbeeld op de tablet de weg kwijtraken vanwege de vele handelingen die gedaan moeten worden. Aan de foto-wissellijst kan de hele familie meedoen. Via een app kunnen foto’s en filmpjes gestuurd worden naar de lijst zodat bijvoorbeeld opa en oma gelijk dit kunnen zien en meegenieten. Verder bestaat het aanbod uit de seniorentelefoon, een windows tablet en Lotje de Robotpoes en Sjakie de Robothond. ,,Lotje kan spinnen en miauwen. Door middel van sensoren reageert ze op bewegingen.” De gadgets worden maximaal twee maanden uitgeleend Daarna is er de keuze om ze terug te brengen of te houden en daarmee aan te schaffen. Hans geeft aan dat er veel gebruik wordt gemaakt van het aanbod van Seniorenhulpjes.
Tijdens de Wereld Alzheimer Dag is er extra aandacht voor Alzheimerproblematiek. In de gemeente Midden-Groningen werd hier op zeven plekken bij stilgestaan, zoals dus in Muntendam. Naast het kennismaken met de hulpjes werd er muziekbingo gespeeld en middels een virtual reality bril kon onder andere de aanwezige wethouder Evert Offereins ervaren hoe het is om Alzheimer te hebben. Een aparte belevenis die indruk maakte op de wethouder. Met name dat er over in plaats van met de ouder wordt gepraat.
Hans geeft aan dat er behoefte is aan activiteiten. Mede omdat de verwachting is dat het aantal mensen met Alzheimer fors toeneemt aangezien er meer ouderen komen. Hij spreekt de hoop uit dat de gemeente nog meer dementievriendelijk wordt. Daarbij ziet hij ook dat de maatschappij nodig is om aan de toenemende zorgvraag te kunnen voldoen.