Nieuwe woonvisie 2024-2030: Focus vooruit

Tijdens de raadscommissievergadering op 12 september presenteerde het college de ‘Woonvisie 2024-2030: Met focus vooruit’. Het beleidsstuk is een herziening van de eerdere ‘Woonvisie Nieuw Midden-Groningen 2019-2028’. Door de veranderingen op de (woning)markt zou de herziening noodzakelijk zijn. De woonvisie werd over het algemeen positief ontvangen door de raad. Echter zou de gemeente volgens diverse fracties meer regie kunnen en moeten nemen, als de markt het laat afweten.

1350 nieuwe woningen tot 2030

Wonen heeft in de afgelopen jaren steeds meer prioriteit gekregen. Landelijk is de Nationale Woon- en Bouwagenda gelanceerd, op regionaal niveau is de regiodeal Groningen-Assen gesloten en lokaal is wonen een van de thema’s binnen het raadswerkprogramma. Daarnaast is vorig jaar een aanjager van de woningbouw aangesteld in de gemeente. Het college heeft al doelstelling om in de periode tot 2030 in totaal 1350 woningen bij te bouwen. Enkele projecten hebben prioriteit, waaronder het Centrumplan Muntendam, de vrijkomende locaties en Noorderpark in Hoogezand. De nieuwe woonvisie heeft vijf hoofddoelstellingen: versnelling, de versterking van dorpsgemeenschappen, de waarborging van kwaliteit in stedelijke wijken, de betaalbaarheid van woonvesting en speciale aandacht voor specifieke doelgroepen waaronder jongeren en ouderen.

Moeilijke markt

Ondanks alle beleidsplannen en aandacht voor het onderwerp loopt de gemeente tegen praktische problemen aan, waaronder het personeelstekort in de bouwsector, dure bouwmaterialen, milieuregulering en het uitblijven van investeerders. Jarenlange wachtlijsten voor de sociale huur, jongvolwassenen die noodgedwongen thuis blijven wonen, senioren die niet kunnen doorstromen, het is allemaal aan de orde van de dag.

‘De gemeente bouwt geen huizen’

Het college blijft de raad eraan herinneren dat de gemeente zelf geen huizen bouwt en afhankelijk is van marktpartijen. De gemeente richt zich er op om de zo goed mogelijk te faciliteren en uitnodigend te zijn voor ontwikkelaars en investeerders.

Als de markt het laat afweten: Kan de gemeente meer regie nemen?

Hoewel de woonvisie in grote lijnen positief ontvangen werd, klonk vanuit de raad de wens om zelf als gemeente meer regie te nemen als de markt het laat afweten. Hendrik Loots (GBMG) pleitte ervoor dat de gemeente in sommige gevallen panden aankoopt om leegstand tegen te gaan en leefgemeenschappen in dorpen te ondersteunen. Alexander Bousema (PvdA) stelde voor om bijvoorbeeld gronden via erfpachtconstructies goedkoop ter beschikking te stellen en  Marian van Dijken (BBP) riep het college op om actiever op te treden tegen verpauperde panden en te onderzoeken hoe er vaker ‘slim met ruimte omgegaan kan worden’.

De gemeente zou op sommige punten te re-actief zijn, aldus enkele fracties.

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl