Afgelopen maand dienden GroenLinks en D66 schriftelijke vragen in waarin ze het college verzoeken om mogelijkheden te onderzoeken om wederom noodopvang te realiseren voor asielzoekers. De opvangcrisis in Ter Apel blijft aanhouden en de gemeente Westerwolde stapte onlangs opnieuw naar de rechter.
Roshano Dewnarain, fractievoorzitter van GroenLinks, en Esmeralda Smith, fractievoorzitter, vinden dat Midden-Groningen hulp moet bieden als de nood aan de man is. De politieke discussie in kader van de spreidingswet mag volgens de fracties niet over de rug gaan van de mensen die hier asiel zoeken. Ook geeft Smith aan dat het belangrijk is om de inwoners van Ter Apel te ondersteunen. ‘Wij spreken ook mensen in Ter Apel. Veel mensen zijn niet tegen asielzoekers, maar de overlast wordt op deze manier gewoon te veel’, aldus Smith van D66.
Nieuwe noodopvang voor asielzoekers ligt politiek gevoelig in Midden-Groningen. In 2022/2023 ving de gemeente 500 asielzoekers op in de Eurohal in Zuidbroek. Er gold een harde afspraak met de inwoners en het Rijk dat het voor maximaal een jaar zou duren. Het college heeft zich hier ook aan gecommitteerd. Het college heeft in beantwoording van een motie in december 2023 al aangegeven dat het voorlopig geen concrete mogelijkheden ziet voor nieuwe noodopvang.
De VVD heeft naar aanleiding van GroenLinks en D66 ook schriftelijke vragen ingediend waarin het college wordt verzocht om geen nieuwe noodopvang te realiseren. Marjolein Vulpes, fractievoorzitter van de VVD, vindt dat het college voet bij stuk moet houden. ‘De noordelijke provincies doen meer aan asielopvang dan van ze verwacht mag worden. Wij hebben Ter Apel al meerdere malen uit de brand geholpen. Als wij nu weer door de knieën gaan en het hier probleem oplossen, welk signaal zend je dan uit naar de rest van het land? De spreidingswet moet toegepast worden om de opvang van asielzoekers eerlijker te verdelen in Nederland’, aldus Marjolein Vulpes.