Oranjemarkt Sappemeer roept gemeente op tot actie

De organisatie van de Oranjemarkt Sappemeer doet een oproep aan de gemeente om het evenement beter te ondersteunen. Volgens Bob Zuidersma, een van de organisatoren, dreigt het evenement te verdwijnen als de situatie doorgaat zoals die nu gaat.

Oranjemarkt Sappemeer onder druk

Binnenkort is het weer zo ver: De Oranjemarkt die jaarlijks op Koningsdag wordt georganiseerd, tovert de hoofdstraat tussen Hoogezand en Sappemeer om tot een groot festiviteiten-spektakel met kraampjes, live-muziek, eettentjes, circusvoorstellingen, theater, springkussens, spelletjes en vertier van en voor allerlei. Het evenement trekt volgens de website 50 duizend bezoekers op deze enkele dag. Niet mals, zeker voor een gemeente met zo’n 60 duizend inwoners. Het evenement heeft (tot enkele jaren geleden) altijd zichzelf kunnen bedruipen, door de inzet van vrijwilligers en opbrengsten gedurende de dag.

Helaas staat de Oranjemarkt onder toenemende druk: Stijgende kosten en vrijwilligers die steeds schaarser worden, maar ook toenemende regelgeving en minder ondersteuning vanuit de gemeente. Bob Zuidersma, een van de hoofd-organisatoren, deed onlangs een oproep aan het college om het evenement beter te ondersteunen, omdat het volgens hem anders dreigt te verdwijnen.

Steeds meer verantwoordelijkheden bij vrijwilligers neergelegd

Volgens Zuidersma worden steeds meer verantwoordelijkheden (en kosten) bij de vrijwilligers neergelegd. Het gaat dan voornamelijk om veiligheidsmaatregelen en afvalopruiming. Zo kreeg het evenement in 2020 voor het eerst een aanslag op de deurmat om het afval op te ruimen. Hierdoor is de organisatie aanspraak gaan maken op jaarlijkse subsidie. Zuidersma reageert verbijsterd: ‘Wij ruimen altijd al het grootste deel van het afval zelf op. Hiervoor huren wij kliko’s van de gemeente. Daarna moeten echter de straten nog worden schoongeveegd met veegwagens. Dit is normaliter een taak van de gemeente. Ik heb nog nooit een markt of kermis meegemaakt waarbij de gemeente deze taak niet op zich neemt’, aldus Zuidersma. Enkele jaren geleden kreeg de organisatie toch een aanslag op de mat voor het schoonvegen van de straten. Nu moet de organisatie jaarlijks veegwagens huren bij de gemeente, die dit weer heeft uitbesteed, en maakt het gebruik van een gemeente-subsidie om dit vervolgens weer te betalen.

Naast de afvalopruiming worden veiligheidsvoorwaarden door de jaren steeds strenger. ‘Vroeger stonden er vrijwilligers bij de springkussens. Tegenwoordig moet je speciaal getraind veiligheidspersoneel hebben. Dit kost geld’. Ook de personeelstekorten bij de politie raken het evenement. Vroeger waren er volgens Zuidersma altijd politie-agenten op de achtergrond aanwezig,’s ochtends tot ’s avonds. Tegenwoordig is die aanwezigheid veel minder en moet de organisatie zelf bijkomend beveiligingspersoneel inhuren. ‘De wettelijke taak voor beveiliging blijft echter bij de politie liggen. Dus als er iets gebeurt ben je wettelijk verplicht alsnog op de politie te wachten’.

Einde structurele subsidie

Een bijkomend probleem is een wijziging in het subsidiebeleid vanaf 2026. Het college wil vanaf 2026 scherpere keuzes maken in het toekennen van subsidies (lees ook: Scherpere Keuzes bij Subsidies vanaf 2026). Voor o.a. de Oranjemarkt Sappemeer betekent dit een einde van de structurele subsidie. Voortaan zal het evenement subsidie moeten aanvragen bij het Leefbaarheidsfonds. Dit betekent zowel een subsidieplafond van 2000 euro per jaar (wat te weinig is voor het evenement), alsook dat het jaarlijks opnieuw aangevraagd dient te worden. Nog meer onzekerheid dus voor de organisatie. ‘Bovendien, als steeds meer partijen aankloppen bij het Leefbaarheidsfonds, blijft er steeds minder over’, aldus Zuidersma.

Zuidersma roept de gemeente op om constructief mee te denken met de organisatie, in plaats van alleen maar meer restricties opleggen. ‘Het animo vanuit de gemeente om ons te ondersteunen lijkt klein. Het gaat niet alleen om de financiën , maar ook het meedenken in het algemeen. ‘ Hoe kunnen we u van dienst zijn?’ Dat zou de insteek moeten zijn. Nu moeten we eindeloos vragen, zoeken en bedelen. Wij krijgen steeds meer eisen en voorwaarden, maar steeds  minder medewerking’.

‘Als u zegt dat u de Oranjemarkt zo’n belangrijk evenement vindt, straal dat dan ook uit in uw beleid”, aldus Zuidersma.

Vrijwilligers steeds schaarser

Een bijkomende belangrijke ontwikkeling die ook druk zet op het evenement (en wat buiten de gemeente om gaat) is het steeds schaarser worden van vrijwilligers. ‘In de jaren ’90 waren wij met zo’n dertig tot veertig die de handen uit de mouwen staken. Tegenwoordig zijn we nog met zo’n twintig. ‘Steeds minder mensen willen zich als vrijwilliger opgeven. De betrokkenheid wordt steeds kleiner.’ Een impliciete oproep aan de gemeenschap dus.

Gemeente wil eerst het gesprek voeren

Regionieuws Midden-Groningen heeft de gemeente ook gevraagd om een reactie. De gemeente gaf aan dat het op korte termijn in gesprek gaat met de organisatie van de Oranjemarkt Sappemeer. De gemeente wil eerst dit gesprek hebben gevoerd voordat het een reactie geeft.

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl