Ze zijn op veel plekken in Nederland een succes, repair cafés, ook in Harkstede wordt er veel gebruik van gemaakt. Inmiddels bestaat het initiatief gestart door Antje van Wijk, Alice van der Wal en Anke van Duuren alweer tien jaar.
Bedacht is het door Anke van Duuren, op een werkbezoek aan Amsterdam kwam van Duuren in contact met een soort gelijk initiatief en bedacht dat het ook een succes zou kunnen worden in Harkstede. Nu tien jaar later blijkt er inderdaad gelijk vanaf het begin draagvlak te zijn in het dorp. Het repair café is al tien jaar op de zelfde locatie gevestigd, op de locatie van Cosis “Ons Hertenkamp” in Harkstede. Deze locatie bevindt zich midden in het dorp, waar tevens cliënten van Cosis met een verstandelijke en of psychische beperking, dagelijks bezig zijn met activiteiten.
Het repair café wordt gerund door 15 vrijwilligers die de reparaties uitvoeren. Veel verenigingen in onze regio hebben een te kort aan vrijwilligers, wij hebben voldoende mensen die mee willen werken, zegt van Duuren. Zes maal per jaar komt het repair café bij elkaar om de reparaties uit te voeren. Voor zowel de vrijwilligers als de bezoekers is het ook een sociaal gebeuren, we maken er altijd een gezellige bijeenkomst van met tussen de middag een kop soep, die ik zelf maak, aldus van Duuren. Je zou denken dat de doelgroep die spullen laat repareren, weinig geld heeft te besteden en daarom hier voor kiest, dat blijkt niet zo te zijn, uit alle lagen van de bevolking weet men het repair café te vinden. De meest gerepareerde apparaten zijn koffieapparaten en stofzuigers, het komt bijna niet voor dat het de vrijwilligers niet lukt om iets te repareren. De repair cafés vullen een gat in de markt van onze samenleving. Wanneer apparaten kapot gaan, worden ze steeds vaker gelijk weggegooid en nieuw aangekocht in plaats van te laten repareren, veel mensen willen dit niet en zoeken daarom de repair cafés op. Harkstede heeft als motto; “Weggooien? Mooi niet!”
In Harkstede hebben ze er voor gekozen om de reparaties gratis te doen, wel mag men een vrijwillige donatie doen in de fooienpot. Het geld wat daarmee wordt binnengehaald, wordt gebruikt om nieuwe materialen en eventueel meetapparatuur aan te schaffen.
Zaterdag 14 september van 13:00 tot 16:00 uur viert men het tienjarig bestaan, daarom heeft men een aantal verrassingen georganiseerd, voor alle klanten met een reparatie heeft men iets gemaakt met een 3D-printer, kan er een tweedehands trainingsbal van voetbalvereniging Harkstede gescoord worden, met een laserprinter kan men een eigen Minion of een hologram maken, een lock(naai)machine uitproberen of zelf aan de slag gaan om een apparaat te demonteren.