Woordvoerder Defensie raadzaal – Munitiedepot MG

Op 19 september vond een informatiebijeenkomst plaats in de raadzaal over de mogelijke plannen voor een munitiedepot in Midden-Groningen. Een woordvoerder van Defensie sprak de raad toe.  Voorafgaand aan de informatiebijeenkomst vond een protestactie plaats voor het gemeentehuis. Demonstranten hadden plaatsgenomen bij de bijeenkomst. De raad reageerde verontwaardigd en kritisch op het verhaal van Defensie.

Mogelijke locaties voor het munitiedepot

Defensie heeft drie locaties in Midden-Groningen op het oog voor een eventueel munitiedepot. Aanvankelijk ging het om locaties bij Siddeburen en Luddeweer. Hierop reageerden de Provincie en de gemeente Midden-Groningen negatief. De locaties zouden te dicht bij verstedelijkt gebied liggen. Ook zouden de locaties omwille van bodemverzakking en een stijgend waterpeil niet ideaal zijn. De Provincie en gemeente Midden-Groningen hebben een alternatieve locatie voorgesteld: het oude NAM terrein aan de Ooster Zandenweg nabij Tjuchem. De plannen hebben tot veel commotie geleid in de gemeenschap.

PlanMER

In de afgelopen periode is er vanuit Defensie onderzoek uitgevoerd naar diverse locaties voor o.a. munitiedepots en oefenterreinen. Een overzicht van deze locaties in Nederland kunt u onder meer downloaden via: https://www.defensie.nl/downloads/publicaties/2024/08/29/bundel-detailkaarten-locatie-alternatieven-ruimte-voor-defensie.

Volgens de woordvoerder worden verschillende belangen meegewogen in dit proces, zowel belangen van defensie als maatschappelijke belangen en de impact die het zou hebben op de directe leefomgeving. De PlanMER heeft als doelstelling om een objectieve weergave van de verschillende belangen helder in kaart te brengen. De uiteindelijk afweging is vervolgens een politieke keuze die in Den Haag zal worden gemaakt. Hierbij moet een balans worden gekozen tussen militaire doelstellingen en lokale belangen. Deze besluiten zullen uiteindelijk in de Tweede Kamer worden behandeld, aldus de woordvoerder.

‘In kader van de ereschuld zou Groningen bij voorbaat moeten worden ontzien’ 

Een sterk sentiment dat door diverse raadsleden werd verwoord was het feit dat Groningen vanwege de jarenlange aardbevingsproblematiek, versterking en herstelwerkzaamheden bij voorbaat zou moeten worden ontzien in dit selectieproces. De regering is niet voor niets bezig met het inlossen van een ‘ereschuld’ aan Groningen. Hier past niet bij dat de regering wederom een plan uitrolt over de hoofden van de lokale bevolking heen.

Den Haag beslist

Hoewel de woordvoerder van Defensie meermaals aangaf dat de regering en Defensie zich zeer bewust zijn van het feit dat Groningen een speciaal geval is en dat de belangen van deze regio zullen worden meegewogen in de uiteindelijke keuze, was de boodschap toch zeer helder: ‘uw lokale bestuur gaat hier niet over. Deze keuze wordt in Den Haag gemaakt. U kunt als lokaal bestuur hoogstens een zienswijze indienen’.

Eemshaven als doorslaggevende factor

De woordvoerder gaf herhaaldelijk aan dat de Eemshaven een doorslaggevende factor is om locaties in de provincie Groningen te onderzoeken. Binnen  NAVO-verband is Nederland verplicht om ‘snel inzetbare capaciteiten’ te kunnen leveren. Dit betekent in praktijk dat militaire middelen en personeel binnen 24 uur van opslag naar bestemming moet kunnen worden vervoerd. Een locatie dicht bij een haven en luchthaven (Eelde) is dus cruciaal.

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl